38. Производство на коприна (3000 г. пр. Хр.)
A- A+
Публикувано на октомври 12th, 2011

     

       Коприната е създадена в Китай, като произходът ѝ се датира около 3-то хилядолетие пр. Хр. Била е важна търговска стока, с която е извършван търговски обмен с Европа.  Тази материя е била толкова желана през античността, че дава името на обширна мрежа от търговски маршрути в Евразия – пътищата на коприната. Днес важните производители на естествена коприна са Китай, Япония и Индия.

            Коприната е естествено влакно протеин, някакви форми на което могат да бъдат оплетени до текстили. Най-разпространеният тип коприна е този,придобит от копринените буби, отглеждани в пленничество. Бляскащият ефект на коприната, поради който тя придобива толкова известност, е заради формата на фибрите- триъгълна призма,която позволява копринената тъкан да отразява светлината при различен ъгъл. Дивите коприни се произвеждат от гъсеници, различни от копринените буби. Разнообразие от диви коприни са познати и използвани в Китай, Южна Азия и Европа отпреди много години, но продукцията винаги е била далеч по-ниска от търсенето. Дивите коприни се различават по разнообразие от цветове и текстура. Гъсениците, събрани в природата често са повредени, поради стадия на развитие, още преди да бъдат събрани, така че произведената коприна е в много по- малко количество. Гъсениците са убивани като бъдат пускани във вряща вода, преди развитието на молците, или като биват набучени с игла, позволявайки целият пъшкул да бъде развит като непрекъсната нишка. Това позволява много по-здрава тъкан да бъде изплетена от копринената нишка. Дивите коприни също така по-трудно се боядисват, за разлика от коприната от култивираните копринени буби. Коприни се произвеждат и от някои други насекоми, но само коприната от гъсеницата молец се използва в текстилната промишленост. Правени са и някои изследвания за други коприни, които са с подобна молекулярна структура. Коприните са основно произвеждани от ларвите на насекомите, които са извършили метаморфозата, но също така и от по-развити насекоми , като някои видове паяци.Производството на коприна е особено разпространено между пчели, мравки и др., и често коприната е използвана за съграждането на гнезда. Копринената тъкан за първи път е използвана в древен Китай, вероятно около 6000 преди новата ера и със сигурност след 3000 преди новата ера. Легендата разказва, че първият човек, използвал коприната е китайската императрица Кси-Линг-Ши. Коприните обикновено са били запазвани само за кралете в Китай, за тяхна собствена употреба или за подарък, но постепенно тъканта се разпространява в Китайската култура, а също така и за по-голямата част от Азия. Коприната бързо става популярна из районите, посещавани от китайски търговци, заради своята текстура и еластичност. Копринените фибри имат форма на триъгълна призма със заоблени върхове. Това отразява светлината под различни ъгли, давайки на коприната естествен блясък.

Използвани източници:

„Коприна: История“  – шестото издание на „Columbia“

„История на бубарството“ – Андра Прадеш (Индия)

Виж оценките
Оцени тази статия

Едмон Дантес
затвори Име: Едмон Дантес
Email: info@prosvetise.com
Сайт: http://www.prosvetise.com
За автора: Месторождение: град Добрич Местопребиваване: София Дата на раждане: 15.04.1988 Образование: Средно - Езикова гимназия "Гео Милев" - профил английски език; Висше - УНСС, специалност "Маркетинг" Любими цитати: "За лудите ! Различните ! Бунтарите ! Непримиримите ! Тези, които виждат нещата по различен начин ! Те не са любители на правилата и не се прекланят пред статуквото! Можете да ги цитирате, да не се съгласите с тях, да ги величаете, или да ги хулите! Но единственото нещо, което не можете да направите е да ги игнорирате! Защото те променят нещата. Те тласкат човешката раса напред! И някои може да ги мислят за луди, но ние ги намираме за гениални ! Защото хората, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят!“ Джак Керуак Хобита: Колекциониран и препрочитане на книги; Кино; История; Литература и НаукаОще от автора (1686)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright Просветисе.Бг © 2012 BPG Group. Всички права запазени

Еволюция в знанието