Камъкът от Горни Богров! Едно от чудесата на България!
A- A+
Публикувано на януари 30th, 2012

        

Чудодейният камък в олтара ха храма.

    Черква до Горни Богров пази една от най-невероятните находки в българската история. Манастирът се намира на десетина километра от столицата, вдясно на магистрала „Хемус“, на малко възвишение сред гора. Мястото е било светилище на траките после на римляните, по-късно е построена християнска църква с манастирски комплекс “Христос спасител”. Името Богров най-вероятно е свързано със святото място. Според легендата, която се предава от свещеник на свещеник, загадъчният камък попаднал в Горни Богров през 13-ти век от хълмът Голгота, донесли го като трофей рицари кръстоносци, които се връщали от освободения Йерусалим, групата кръстоносци отсядат да отдъхнат в манастира.

                След покръстването на българите винаги е имало манастир по тези земи, нееднократно опожаряван по турско време и възстановен в днешния си вид през 1898 г. През същата тази година  построена малка църква “Св. Георги”, на мястото където е стоял растящия камък. Мястото е уникално, от една страна има светилище от друга растящия камък попада точно там.

                 Това място някога е било оброчище и хората са получавали там изцеление. Заради чудодейната му сила християни вдигат храм още през Втората българска държава. Легендата гласи, че цялата църква била златна. Върху руините й през турско построяват само параклис. Следващият храм се появява в края на XIX в. Тогава на богровеца Цвятко Дунев му се присънило да съгради черква около камъка и дава парите.

                     Свети Георги на бял кон обикаля край манастира и пази хората от беди, убедени са в Горни Богров. Преди да тръгнат за фронта през 1944 г. , мъжете минали през него да запалят по една свещ. Селото изпраща 103-ма на война и после всичките се завръщат живи. Жертви дават околните села Долни Богров, Яна, Железна, Бухово.

              Малката църквичка пази едно смайващо явление, което за вярващите е равносилно на чудо, а за рационалната наука си е живо предизвикателство. Местните хора го наричат „камико“.

         Самият странен камък се намира в олтара на манастирската църква. Върху него са изсечени т.нар. йерусалимски кръстове – във всеки ъгъл на големия кръст има изсечени малки кръстове, в чест и слава на четиримата евангелисти.

                За стопанисването на комплекса отговаря отец Антим. Той е родом от Северна България, но от 2001 година е енорийски свещеник в Горни Богров. Свещеникът  разказва цялата легенда около мистериозният камък. Според преданието скалата е започва да расте известно време след построяването на манастира. Но точната датировка на това събитие в невъзможно. Съществуват свидетелства, че преди 50 години камъкът е бил далеч по-малък. Отец Антим решава да води записки относно размера на чудодейният камък, ето защо през 2002г. той записва 204см. на гърба на престолното Евангелие. Десетина месеца по-късно височината му е вече 206см.

Отец Антим

             На следващата година камъкът достига 208, а после и 210см. След твърдата си убеденост в мистиката на камъкът, отец Антим спира да го измерва, за да не предизвиква Бог. Но отчето е убеден, че скалата продължава да расте по Божия воля. Но това далеч не е единственото чудо. Чудесата се случват както на обикновени хора, така и на политици, бизнесмени, певци. Както казват старите хора, пред Бога всички са равни. Освен устните разкази има и писмени, които отец Антим събира в тетрадка. Хората свидетелстват с имена и адреси за преживените чудеса. Тук, разбира се, ще пропусна личните им данни, но ето част от самите разкази:

  •   Благодарим на св. Георги Победоносеи. По неговите молитви Бог ни дари мъжка рожба на 18.04.2006 г. Предавам благодарността на… която също като нас измоли посредничеството на св. Георги. Бог и нея дари с мъжка рожба.
  •  През 2006 г. аз и съпругата ми се молихме на Господ в черквата „Св. Георги“ за внук от сина и снаха ни. На 21 септември 2007 г. се роди внукът ни. Благодарим ти, Господи! В допълнение аз, долуподписаната… от гр. Пловдив, споделям за мои приятели, които дълго време (повече от 15 години) очакваха своя рожба. През 2009 г. се появи благодарение на това, че успяха да се докоснат до храм „Св. Георги“ и чрез чудодейния камък в с. Горни Богров до Господ. И с помощта на Господа те се сдобиха с момче, независимо че майката е православна християнка, а бащата е католик италианец.
  • Имах миома и бяха ми изписали лекарства и за август – операция. Разбрах за тази прекрасна черквичка и дойдох с голямо уважение. И съм благодарна, защото след 20-30 дена отидох на преглед и се оказа, че съм излекувана. Мъжът ми има¬ше захарна болест и сега е много добре. Благодаря на св. Георги – небесен! Има чудеса, само да имаме вяра и да бъдем хора – добри.

             Още едно чудо на свещеното място заслужава да се отбележи. През 2004 г. тук временно пребивава послушницата Сийка. Тя получава съновидение от самата Богородица, че в дворът на манастира има лечебна вода, и дори посочва точното място. „Малко не вярвах на сестра Сийка – казва отец Антим – но повиках мой познат научен работник, геофизик. Дойде с уреда си и на същото място, което бе посочила тя, и той потвърди, че би следвало да има вода“. С помощта на ентусиасти от село Горни Богров начело с Божидар Костадинов, който докарва сонда, на 6 метра избликва вода със странен горчиво-солен вкус. Друг специалист веднага пък потвърждава след съответните анализи, че тя е идентична като химически състав с тази от библейското Мъртво море! И помага за бъбречни проблеми и особено за напикаване при малките деца. Сега аязмото е каптирано  и представлява красива чешма с елекропомпа, пазена от два каменни лъва. А отец Антим се радва на все по-нарастващата известност на обителта. И само съжалява, че още няма достатъчно сили и средства да я превърне в място, в която хората да търсят не само физическо изцеление, но и в което душите им да открият Бога.

Виж оценките
Оцени тази статия

Едмон Дантес
затвори Име: Едмон Дантес
Email: info@prosvetise.com
Сайт: http://www.prosvetise.com
За автора: Месторождение: град Добрич Местопребиваване: София Дата на раждане: 15.04.1988 Образование: Средно - Езикова гимназия "Гео Милев" - профил английски език; Висше - УНСС, специалност "Маркетинг" Любими цитати: "За лудите ! Различните ! Бунтарите ! Непримиримите ! Тези, които виждат нещата по различен начин ! Те не са любители на правилата и не се прекланят пред статуквото! Можете да ги цитирате, да не се съгласите с тях, да ги величаете, или да ги хулите! Но единственото нещо, което не можете да направите е да ги игнорирате! Защото те променят нещата. Те тласкат човешката раса напред! И някои може да ги мислят за луди, но ние ги намираме за гениални ! Защото хората, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят!“ Джак Керуак Хобита: Колекциониран и препрочитане на книги; Кино; История; Литература и НаукаОще от автора (1686)

One thought on “Камъкът от Горни Богров! Едно от чудесата на България!

  1. Полина казва:

    Това място е наистина уникално! Толкова много чудеса са ставали и продължават да стават там! Автора е пропуснал и историята с елечето на Св.Георги… Не я помня с подробности, за това не мога да разкажа точно. Но елечето още се пази там, в олтара на църквата. Чудно място! Пожелавам си това и още много места в България да стават все по-популярни, ние имаме толкова много средства, толкова много ни е дал Господ, такива енергийни места и портали!
    А относно коментара на Vencislava Neicheva – отец Антим е силно просветен духовник, много неща знае и е верен на Божията воля. Но в тази църквичка е видял какви ли не вандалщини… Далеч съм от мисълта, че е постъпил по този начин от суета…

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright Просветисе.Бг © 2012 BPG Group. Всички права запазени

Еволюция в знанието