Най-бързият парен локомотив в света: „Class A4 Mallard“
A- A+
Публикувано на май 22nd, 2012

 

      През ЗО-те години на XX век постиженията на стандарт­ните парни локомотиви вече не удовлетворяват потреби­телите, които мечтаят 3а все по-бързи железопътни връзки. Бързо развиващите се шосеен и въздушен транспорт започ­ват да отнемат клиентите на железницата. В страните, лидери в конструирането на парни локомотиви, се появява концепцията 3а свръхбързи влакове, които да свързват градове, разположени на големи разстояния един от друг. За да могат парните локомотиви, които ги задвижват, успешно да конкурират самолетите, както и новите дизелови локо­мотиви, скоростта трябвало да бъде над 150 км/ч. За иелта механизмите им задължител­но се покриват със специален аеродинамичен топлоизолационен материал. Една от първите конструкции от този тип е именно парният локомотив от серия А4. Той бил предназ­начен да обслужва експресните влакове по линията Лондон-Нюкасъл. Първият подобен локомотив излиза от завода в Донкастър едва 6 месеца след одобрението на проекта.

      По своя­та конструкция парните локомотиви от серията А4 напомнят локомотиви­те от предходната серия A3 Superpacific. Те се произвеждат в големи количества от 1928 г., показват добри резултати и се справят идеално при експлоатация. Най-известната ма­шина е обозначеният с номер 4472 Летяш шотландец (Flying Scotsman). През 1935 г. е взето решение да се построи нов, усъвършенстван локомотив с обозначение А4, с по-голяма от предшественика си мощ и теглителна сила. За основа на конструкцията служи изра­ботена от дебела ламарина носеща част, към която не­подвижно са прикрепени три комплексни задвижващи оси. На тях са монтирани колела с голям диаметър – 2032 mm, което било необходимо усло­вие 3а достигане на предвиде­ната максимална скорост. В предната част е разположена управлявана чрез обръщащи се пружинни регулатори двуосна талига, а отзад е използвана едноосна талига тип „Адамс“. Парният локомотив се зад­вижва от три цилиндъра с единична декомпресия, които работят с пренагрята пара. Два от тях са разположени извън носещата част, а тре­тият – между щангите й. Задвижването от цилиндрите се предава на централната свързваща ос. Разпределянето на парата между цилиндрите контролира разположените отстрани разпределителни валове „Хойзингер“. Класичес­ката конструкция на котела на парния локомотив се отличава само пo по-широкaтa от обик­новено пещ с горивна камера, която е задължителна поради големия разход на гориво от машината. Работното наля­гане на котела е 1,72 МРа. През 1938 г. част от парните локо­мотиви серия А4, В това число известният Mallard, са оборуд­вани с комини с двойни димоходи по системата Kylchap. Останалите са дооборудвани до 1950 г.

       Външно парните локомотиви А4 се отличават с аеродина­мичния си вид. За да се осигури подходяща форма, се налага скосяване на горната стена на димохода. Благодарение на това предната стена на машината се издига относи­телно плавно 3а разлика от челната вертикална част на типичния парен локомотив. Допълнително предимство на наклонената предна стена е и по-добрата видимост от кабината на машиниста. Локомотивът е дълъг 21,34 т, а служебната му маса е 104,6 t (165 t с тендера). Прикачвани­ят тендер е снабден с плат­форма, която го свързва с локомотива, покрит със специална хармоникова мембрана.

         Парни локомотиви от се­рията А4 се произвеждат до 1938 г. – общо 35 машини. Те обслужват експресните връзки от Лондон до Единбург и Лийдс със средна скорост доста над 100 km/h, на някои отсечки -над 150 km/h. Машина от този тип задвижва и прословутия експрес Coronation, който изми­нава разстоянието Лондон-Единбург за 6 часа.

          През май1936 г. немският парен локомотив на компания­та Deutsche Reichsbahn с номер 05 002 поставя нов световен рекорд 3а скорост, достигайки на равен терен 200,4 km/h. Ръ­ководството на LNER решава да подобри този резултат. През юли, след провеждане на тестове с няколко машини  от серията А4, е избрана най-добрата от тях – локомотив с номер 4468 Mallard, именно с него започват опитите за подобряване на немския ре­корд. Тогава той е на 5 месеца и следователно вече е доста­тъчно „разработен“, а в същото време не е амортизиран. За управлението му са избрани забележителният машинист Лжоузеф Лъдингтон и огнярят Томас Брей.

        На 3 юли 1938 г. по линията East Coast Main Line, криволи­чеща пo източното крайбрежие в района на град Грантъм, Mallard, който задвижва влак, съставен от шест вагона с маса 2441, поставя рекорд за скорост на парен локомотив -202,58 km/h. След края на рекордния преход се оказва, че вътрешният цилиндър на Mallard е прегрял и машината се нуждае от ремонт. Пар­ният локомотив на самоход стига дo завода в Донкастър, където е ремонтиран. Повре­дата на Mallard е предизвикана от конструкционен дефект на серията А4, свързан с не­правилно оформяне на систе­мата на плъзгачите, които Задвижват средния цилиндър на машината. Това предизвиква по-голямо натоварване на въ­трешния цилиндър, което при продължителна употреба на максимална мощност би могло да доведе до прегряването му и в резултат – до повреда. Точно това се случва и с Mallard. Резултатът на бри­танския парен локомотив е оспорван, тъй като той се движи по отсечка с лек наклон. Немските рекордьори поставят под въп­рос британското постижение.

 

       До 50-те години на XX век парните локомотиви от сери­ята А4 обслужват експресни­те връзки между най-големите градове във Великобритания. В началото на 60-те години Започва постепенното им из­местване от дизелови локомотиви тип Deltic. Благода­рение на двига­телите, кoumo достигат мощност 3300 к.с, и на електрическата трансмисия, те са по-ефективни дори от най-съвършените парни локомотиви. Последните машини от серия­та А4 преустановяват служба през 1966 г. До днес са запазени шест от тях, от които чети­ри, в това число и прословути­ят Mallard, са „под пара“.

        Парният локомотив Mallard се „пенсионира“ през 1963 г., след като Вече е изминал 2,4 млн. km. През това вре­ме котелът му е подменян дванайсет пъти. Работи със седем различни тендера. Ре­монтиран е последователно в заводите в Донкастър, Грантъм и Кингс Крос. През 80-те години отново е технически изправен. От този момент спорадично се използва за задвижване на случайни влакове. Днес може да се види в Националния музей на железопътния транспорт (National Railway Museum) в Йорк.

 

Най-бързият парен локомотив в света

       Рекордът за скорост, поставен от Mallard, официално остава неподобрен, което го прави най-бързият парен локомотив в историята на железопътния транспорт. Постижението е още по-забележително предвид факта, че локомотивът поставя рекорд от първия опит. Неговият конструктор е бил убеден, че машината е в състояние да подобри резултата си. През 1939 г. Mallard трябвало да направи нов опит, но избухването на Втората световна война го осуетява. Само два парни локомотива успяват да постигнат скорост, застрашава­ща рекорда на британската машина – американските парни локомотиви клас Е2 Atlantic и Т1 Duplex. Те постигат скорост съответно 204,5 и 209 km/h. Тези резултати обаче не са официално признати, тъй като опитите не отговарят на формалните изисквания.

Виж оценките
Оцени тази статия

Едмон Дантес
затвори Име: Едмон Дантес
Email: info@prosvetise.com
Сайт: http://www.prosvetise.com
За автора: Месторождение: град Добрич Местопребиваване: София Дата на раждане: 15.04.1988 Образование: Средно - Езикова гимназия "Гео Милев" - профил английски език; Висше - УНСС, специалност "Маркетинг" Любими цитати: "За лудите ! Различните ! Бунтарите ! Непримиримите ! Тези, които виждат нещата по различен начин ! Те не са любители на правилата и не се прекланят пред статуквото! Можете да ги цитирате, да не се съгласите с тях, да ги величаете, или да ги хулите! Но единственото нещо, което не можете да направите е да ги игнорирате! Защото те променят нещата. Те тласкат човешката раса напред! И някои може да ги мислят за луди, но ние ги намираме за гениални ! Защото хората, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят!“ Джак Керуак Хобита: Колекциониран и препрочитане на книги; Кино; История; Литература и НаукаОще от автора (1686)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright Просветисе.Бг © 2012 BPG Group. Всички права запазени

Еволюция в знанието